vineri, 26 iunie 2015

Pavlova and Lemon Curd

Ma asteptam ca aceasta prajitura sa fie una perfect finisata, cu linii drepte, cu un strat de crema de aceeasi grosime pe toata suprafata, fara nici o crapatura, cu fructe rotunde si lucioase fara niciun defect si care de fiecare data iese si arata la fel. De ce? Pentru ca Pavlova a fost denumita dupa o faimoasa balerina din Rusia. Iar eu cand ma gandesc la balet, vad varfuri perfect intine, genunchi drepti pana la durere, brate perfect arcuite, salturi ce sfideaza gravitatia, piruete interminabile pe o axa dreapta. 

Dar prajitura e departe de a arata perfect, bezeaua nu e uniforma, crema curge haotic si sosul de fructe e imposibil de aranjat mereu in acelasi fel. Si am inceput sa caut informatii despre Anna contrariata si de asocierea unei balerine cu cateva sute bune de grame de zahar. Se pare ca Anna Pavlova a fost o balerina non conformista care a surprins prin abaterea de la regulile din balet:genunchi indoiti, varfuri deloc intinse, piruete descentrate. Cu picioare rigide nepotrivite pentru baletul acelor vremuri a reusit sa se afirme, sa se faca remarcata, sa puna bazele poantelor (cu lemn in varf) asa cum le stim noi azi si sa danseze divin. Exact asa cum e si gustul acestei prajituri deloc perfecta: DIVIN! :) (daca vrei sa citesti mai multe despre Anna Pavlova aici gasesti detalii despre viata ei)






Ingrediente

Bezea
6 albusuri
350g zahar brun sau alb
2 lingura mare de extract de vanilie
4 lingurite amidon porumb

Lemon Curd
200ml suc de lamaie (zeama de la 4 lamai)
200g zahar
4 oua
4 galbenusuri
180g unt

Pentru topping
200ml smantana pentru frisca
zahar pudra dupa gust
200g fructe congelate
2 linguri de zahar
fructe proaspete


Instructiuni

Bezea
1. Incalzeste cuptorul la 150 grade. Ai nevoie de o tava mare (cea de la aragaz e perfecta) si hartie de copt pe care trasezi cu un creion cercuri. Eu am folosit pentru cercuri un bol de sticla, diametru aproximativ 15cm. Trebuie sa tii cont de faptul ca bezeaua creste, deci lasa putin loc intre cercuri.

2. Intr-un bol de sticla bate cele 3 albusuri pana se formeaza varfuri. Apoi adauga lingura cu lingura zaharul amestecand bine dupa fiecare. Adauga apoi vanilia si amidonul.

3. Intoarce hartia de copt cu partea pe care ai trasat cercurile invers si aseaza-o in tava (altfel risti ca pixul sau creionul cu care ai trasat cercurile sa se imprime pe bezea). Cu ajutorul unei linguri "umple" cu varf cercurile si niveleaza usor. Daca ai format cercuri mai mari e posibil sa ai nevoie de 2 tavi. Le poti pune pe amandoua deodata in cuptor. Temperatura la care ai potrivit cuptorul e pentru uscare, nu exista pericolul sa ramana cruda bezeaua indiferent pe ce nivel al cuptorului s-ar afla.

4. Coace bezeaua la temperatura de 150 grade timp de 25 minute, apoi scade temperatura la 120 grade si mai lasa bezeaua timp de o ora. Cand a trecut timpul poti lasa bezeaua in cuptor pana se raceste. Intre timp poti sa pregatesti crema de lamaie.

Lemon Curd
1. Intr-o craticioara/ibric/oala de lapte (ideal ar fi sa aiba fund dublu) pune toate ingredientele, mai putin jumatate din cantitatea de unt si da la foc mic.

2. Amesteca cu un tel pana untul se topeste si crema incepe sa se ingroase. Las-o sa fiarba timp de un minut, amesteca continuu avand grija sa nu se prinda. Cand crema s-a ingrosat adauga si jumatatea de cantitate de unt ramasa si amesteca bine. Muta crema intr-un castron de sticla si acopera cu folie alimentara. Folia trebuie sa atinga crema de lamaie pentru a nu forma crusta. Las-o sa se raceasca si apoi pastreaz-o la frigider.

Sos de fructe
1. Aseaza intr-un ibric fructele si zaharul. Pune ibricul la foc mic si amesteca pana fructele incep sa dezghete si zaharul se topeste. Lasa la racit inainte de a servi.

Frisca
1. Bate smanatana rece dar nu foarte bine. Adauga 2 linguri de zahar pudra sau cat de dulce iti place.

Pentru a monta pe o farfurie aseaza un disc de bezea, 2 linguri de frisca, 1-2 linguri de lemon curd, sos de fructe si cateve fructe proaspete.

Pofta sa ai!

Lemon curd inspirat de mazilique.ro







Un comentariu:

  1. Azi de aniversarea voastra, ma gindesc cu drag la voi si va urez sa va fie viata ca o briosa minunoasa!

    RăspundețiȘtergere