sâmbătă, 25 aprilie 2015

Tort de fragute si caramel

Tort cu fragute... caut demult reteta la care sa le folosesc (btw le gasiti congelate la selgros) Sunt exact cum mi lea duceam aminte: foarte, foarte mici si parfumate, miros a padure si aduc amintiri cu bunici si zile de vacanta :)
Caramelul e un moft venit mai asa la batranete dar e la loc de cinste. A iesit un tort foarte racoros, usor dar asta si datorita blatului Dacquoise. Pe cat de fitos suna :D pe atat e de usor e de facut. Gustul in schimb e pe masura numelui ;)





Ingrediente – Blat Dacquoise
300 g albusuri (aproximativ 6 oua mari)
185 g zahar pudra
200 g zahar pudra
280 g faina migdale
75 g faina


Ingrediente – Crema caramel
2 ciocolate Mars
100 ml lapte
150 g mascarpone
10 g gelatina foi
500 ml frisca lichida indulcita

Ingrediente – Crema fragute
300 g capsuni
12 g gelatina foi
250 g mascarpone
60 g zahar
300 g frisca lichida indulcita

Decor tort
200 g frisca lichida indulcita
100 -150 g fulgi de ciocolata alba
crema ciocolata mars
crema capsuni
5 caspuni
30g ciocolata menaj neagra
5 bete de bomboane sau frigarui


Mod de preparare Dacquoise

1. Amesteca intr-un bol faina de migdale si 185g zahar pudra.
2. Mixeaxa albusurile cu un varf de sare pana isi dubleaza volumul si se desprin de pa marginile vasului. Adauga zaharul treptat si mixeaza de fiecare data pentru a-l incorpora cat mai bine. Vei obtine o bezea lucioasa.
3. Adauga mixul de zahar si migdale usor si amesteca de jos in sus pana se omogenizeaza.
4. cerne faina si adaug-o cu grija in aluat amestecand din nou de jos in sus cu un tel sau o spatula.
4. Incalzeste cuptorul la 160 grade.
5. Vei coace 3 foi de aluat. Pentru asta, traseaza 3 cercuri pe 3 foi de copt. Foloseste fundul detasabil al tavii in care vei monta tortul. Imparte aluatul in parti egale si intinde in cercul trasat un strat uniform de blat. Coace fiecare foaie cate 12-14 minute. Cand scoti foaia din cuptor rastoarn-o pe o foaie de copt curata si aseaz-o pe un gratar pana se raceste

Mod de preparare – Crema caramel
1. Pune foile de gelatina intr-un bol cu apa rece pentru 10 minute.
2. Taie ciocolata in bucatele mici si pune-le impreuna cu laptele intr-o craticioara la foc mic.

3. Cand ciocolata e topita ia craticioara de pe foc si adauga gelatina bine stoarsa. 
4. Amesteca bine pana se topeste si las-o deoparte la racit.
5. Mixeaza frisca si adauga cateva linguri in caramelul topit si racit. Amesteca bine pana la omogenizare. 
6. Adauga mascarpone in frisca ce ti-a ramas si omogenizeaza. Adauga si mixul de caramel amesteca pana e bine incorporat. Lasa crema deoparte pana la montare.

Mod de preparare – Crema fragute
1. Pune foile de gelatina intr-un bol cu apa rece pentru 10 minute.
2. Fragutele dezghetate si scurse bine se paseaza impreuna cu zaharul cu ajutorul unui blender. Pune piureul de fructe intr-un ibric la foc mic pana cand zaharul s-a topit. 
3. Adauga gelatina bine stoarca si amesteca pana la omogenizare. Lasa la racit
4. Mixeaza frisca si adauga cateva kiguri in amestecul de fragute. Adauga si cateva linguri de mascarpone si mixeaza pana ce compozitia e omogenizata. 
5. Amesteca restul de mascarpone si frisca si adauga si amestecul de fragute. Omogenizeaza bine.


Asamblare tort cu crema caramel si crema de capsuni
1. Monteaza tava cu fundul detasabil si aseaza prima foaie de blat. Pune 3/4 din crema de caramel.
2. Aseaza cea de-a doua foaie de blat si 3/4 din crema de fragute. Pune si ultima foaie de blat si da totul la frigider pentru cateva ore.
3. Mixeaza frisca pentru decor si tapeteaza cu o spatula intregul tort. Orneza cu fulgi de ciocolata alba.
4. Topeste 50g de ciocolata neagra si infige capsunele pe betele de bomboane sau frigarui. Introdu fiecare capsuna in ciocolata si apoi infige-le in tort.
lasa-l la rece pentru cateva ore inainte de a-l servi.
5. Formeaza cateva bule din cremele care ti-au ramas, folosind clestele de inghetata.

Reteta inspirata de pe pagina Laurei Adamache






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu