marți, 6 ianuarie 2015

Tort spectaculos... si bun

Desi la prima vedere pare un tort complicat de facut, nu e deloc asa. Poate sunt multe de facut la el, dar fiecare dintre ele are un grad scazut de dificultate. Fa-l cand vrei sa impresionezi, dar sa si mananci o prajitura mai altfel si foarte buna.






Ingrediente

Blat
100g de zahar
3 linguri de miere
60g de unt
100g amestec de alune maruntite
1 lingurita extract de vanilie
80-100g fulgi de porumb neindulciti

Ganache de ciocolata
100g de frisca lichida neindulcita
100g de ciocolata neagra de buna calitate
2 galbenusuri
2 pare, curatate de coaja si taiate cuburi mici

Foile de placinta
10 foi de placinta - cumparate
1 lingura de unt topit
1 albus

2 linguri zahar brun
alune, nuci si zahar pentru decor

Crema de castane
250ml de lapte
2 oua
25g de faina
50g de zahar
semintele de la 1 pastaie de vanilie
75g de unt la temperatura camerei
80g piure de castane

Pere caramelizate
1 para
3 linguri de zahar
4-5 linguri de apa

Ai nevoie de: o tava tort de 26cm. Pos pentru ornare, sau o punga simpla la care ii poti taia unul dintre colturi. Tava dreptunghiulara pentru copt foile de placinta si perele.



Instructiuni

1. Pentru blatul crocant, topeste intr-o cratita zaharul si mierea pana capata o culoare brun-aurie. Ia cratita de pe foc si adauga untul cu grija, amestecand incontinuu. Incorporeaza nucile, vanilia si fulgii de porumb.

2. Unge cu unt o forma de tort cu diametrul de 25cm si rastoarna compozitia crocanta, presand-o cu grija cu ajutorul unei spatule. Las-o deoparte cat timp pregatesti celelalte componente ale tortului.

3. Pentru ganache, pune frisca pe foc pana o aduci la punctul de fierbere. Adauga ciocolata taiata bucati si galbenusurile, amestecand cu un tel pana se omogenizeaza, apoi incorporeaza cuburile de para. Rastoarna amestecul in forma de tort, peste blatul crocant, si da la rece pentru a se intari crema (aproximativ 45 de minute).

4. Pentru blatul din foi de placinta, incinge cuptorul la 150 grade. Separa foile de placinta, asezand cate 5 una peste alta, apoi taie din ele discuri de marimea formei de tort (25cm in diametru). Foloseste fundul detasabil al unei forme de tort pentru a decupa cu ajutorul unui cutit mic duscurile. 
Unge cu unt fiecare foaie, iar pe ultima, cu albus, apoi presara alune macinate si o lingura de zahar brun deasupra. Da la cuptor cele doua blaturi din foi subtiri cate 10-15 minute sau pana devin aurii. Supravegheaza foile, caci se pot arde usor. 

5. Pentru crema de castane, fierbe laptele cu zaharul si vanilia. Mixeaza ouale cu faina si adauga-le peste laptele fierbinte. Pune totul pe foc si amesteca incontinuu pana cand se ingroasa compozitia. Lasa deoparte sa se raceasca.

6. Dupa ce amestecul s-a racit, incorporeaza untul, cu ajutorul unui mixer, la viteza mica. La final, adauga piureul de castane si omogenizeaza cu o spatula. Nu insista cand amesteci pentru omogenizare, deoarece crema se poate taia.

7. Lasa crema la rece pentru o jumatate de ora, apoi, cu ajutorul unui pos, toarna bilute de crema deasupra ganache-ului.

8. Adauga un blat de foi subtiri peste crema de castane, apoi iarasi un strat de crema, incheind cu un blat de foi deasupra caruia sa asezi felii de pere caramelizate.

9. Pentru decorul de pere, combina zaharul cu apa si fierbe-le pe foc mic, pana obtii un sirop. Feliaza subtire para pe lungime si lasa si codita. Trece fiecare felie prin siropul de zahar, apoi aseaz-o intr-o tava si, in final, da totul la cuptor, la 150 grade, timp de 40-45 minute. Nu e nevoie sa le intorci.

Pofta sa ai! :)



Reteta originala e din Good Food, o editie mai veche.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu