duminică, 14 decembrie 2014

Briose cu ciocolata

De-a lungul timpului am incercat tot felul de briose: cu nuca, cu banane, de vanilie, cu filling de zmeura, glazura de frisca sau unt, dar briosele de ciocolata cu ciocolata si glazura de ciocolata au ramas printre preferate. Noua ne plac cu bucati mari de ciocolata pentru ca daca le mananci putin caldute ciocolata e inca topita si curge; si melasa in loc de zahar, pentru ca nasul iti e inundat cu arome de zahar ars. Glazura de ciocolata am adaugat-o recent, e cremoasa si moale, gustul de ciocolata e ceva mai discret, briosa ramane o diva :)
Pana sa descopar glazura cu crema de ciocolata foloseam frisca si vanilie, asa cum vei vedea in pozele de mai jos. Ramane inca o alternativa pentru sezonul primavara-vara cand gasesc cirese sau visine proaspete pentru decor.






Ingrediente

Pentru o tava de briose mari ai nevoie de:
150-200g ciocolata neagra
200g faina
200g zahra brun sau melasa
2 lingurite praf de copt
6 linguri cacao 
2-3 linguri rom alb (merge si o lingura de esenta)
150ml ulei de floarea soarelui
150ml smantana sau iaurt
2 oua
1 lingurita extract de vanilie (optional)
100ml apa

Ai nevoie de: o tava pentru briose (12), hartiute pentru briose, rom alb
Timp de preparare: 10 minute
Timp de coacere: 20 minute
Timp de racire: 5 minute daca vrei sa le mananci caldute, sau aproximativ 1 ora daca vrei sa le ornezi cu glazura

Pentru glazura

200ml smantana pentru frisca
2 linguri mari de ciocolata topita sau crema de ciocolata

Ai nevoie de: o tava pentru briose, hartiute pentru briose, un pos sau orice alta ustensila pentru a decora briosele cu glazura.

Instructiuni

1. Incalzeste cuptorul la 160 grade Celsius si tapeteaza o tava de briose de 12 bucati cu hartiute. Marunteste dar nu foarte tare ciocolata.

2. Adauga toate ingredientele intr-un bol si mizeaza totul cu mixerul: 200g faina, 200g zahar brun, 2 lingurite praf de copt, 100 ml smantana, 2 oua, 1 lingurita vanilie si 100ml apa, 150 ml ulei si cacao. La sfarsit adauga si ciocolata maruntita si amesteca cu o lingura sau o spatula. Distribuie aluatul in forme si da la cuptor pentru 20 minute. Lasa-le la racit pe un gratar. Daca nu ai unul special poti folosi gratarul de la cuptor. 

3. Intre timp, bate cu mixerul smantana pentru frisca, trebuie sa fie tare, cand vezi ca incepe sa se desprinda de pe peretii vasului ar trebui sa fie gata. Adauga pe rand lingurile de ciocolata amestecand dupa fiecare usor cu o spatula.

4. Pune glazura intr-un pos si decoreaza briosele. Poti presara bombonele sau alune prajita si macinate.






Reteta inspirata de aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu