miercuri, 12 noiembrie 2014

Rulada de gutuie coapta si crema de branza

Am in gradina un gutui inalt si fara prea multe crengi adiacente, dar care face gutuie multe, parfumate si imense. In anii trecuti reuseam in fiecare toamna sa fac dulceata, anul acesta in schimb, sub gutui e cusca lui Blacky. Blacky e fostul catel mic si cuminte, acum ditamai dihania a tot distrugatoare si devoratoare. Toate gutuile care au cazut au devenit gustarea lui Blacky. Am reusit sa salvez cateva direct din pom, iar doua dintre ele au intrat in compozitia unei rulade cu branza. 



E o combinatie interesanta, blatul cu gutuie coapte ramane umed si insiropat, inca se simte textura nisipoasa si parfumul gutuielor. Crema de branza simpla completeaza rulada lasand gutuia vedeta :)






Ai nevoie de: o tava mare 38x25cm

Blat


3 oua
200g zahar
1 cana piure de gutuie coapte (2 gutuie la cuptor) - aproximativ 250g
200g faina
1 lingurita praf de copt
1 varf de sare

Crema

200g branza dulce/ricotta
100g zahar pudra
80g unt moale
1 lingurita extract de vanilie


Instructiuni

Gutui


Spala bine cele 2 gutuie si indeparteaza puful. Pune-le la cuptor, 180 grade, intr-o tava mica. In aproximativ 40-50 minute ar trebui sa isi fi schimbat culoarea in aramiu si ar trebui sa le poti strapunge usor cu furculita. Lasa-le sa se raceasca, taie-le in patru si indeparteaza semintele. Paseaza cuburile de gutuie coapta cu un mixer vertical sau blender pana obtii un piure cremos si fin.

Blat


1. Incinge cuptorul la 180 grade si tapeteaza cu hartie de copt o tava mare, eu am folosit una de 38x25 cm. Unge cu putin ulei foaia de copt cu ajutorul degetelor sau a unei pensule.

2. Separa galbenusurile de albusuri. Mixeaza albusurile cu un varf de sare la viteza medie si adauga treptat jumatate din cantitatea de zahar lingura cu lingura. Mixeaza pana zaharul e aproape topit si compozitia incepe sa faca varfuri, intocmai ca la bezea.

3. Mixeaza galbenusurile intr-un bol mare si adauga piureul de gutuie. Adauga treptat zaharul ramas si mixeaza pana se topeste. La compozitia aceasta adauga albusurile si mixeaza la viteza mica pana se incorporeaza.

4. Adauga faina si parful de copt cernute si amesteca de jos in sus cu o lingura de lemn. Pune compozitia in tava si uniformizeaza usor cu o spatula sau cu lingura de lemn pentru a obtine un aluat de aceeasi grosime. Da la cuptor pentru 13-15 minute, verifica cu atentie cu degetul blatul apasandu-l usor, ar trebui sa se ridice usor dupa apasare.

5. Scoate blatul din cuptor si lasa-l sa se raceasca cateva minute. Pe un prosop de bucatarie curat rastoarna aluatul chiar in mijloc si indeparteaza foaia de copt. Impatureste aluatul in prosop si incepe sa rulezi cat mai strans si fara sa apesi prea tare pe latura mica a dreptunghiului. Lasa la racit, foaia trebuie sa fie rece inainte sa o umpli cu crema de branza. 

Crema


1. Pentru crema de branza amesteca intr-un bol untul si zaharul moale. Adauga branza si vanilia si amesteca usor pentru a pastra textura pufoasa.

2. Cand blatul s-a racit, desfa-l si intinde crema de branza uniform pe toata suprafata foii. Ruleaza usor, din nou fara sa strangi. Nu e nicio problema daca branza se strange spre margine, indeparteaza excesul cu o lingura. Lasa la frigider cateva ore inainte sa servesti.

Pofta sa ai! :)







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu