miercuri, 5 noiembrie 2014

Amandina de acasa

Tu ce alegi cel mai des din vitrina cofetariei si de ce? Te-ai gandit? :) E probabil prajitura pe care nu o faci acasa, care nu iti iese ca si la cofetarie, pe care o iubesti si o preferi pentru crema sau, in cazul meu. pentru glazura. Pentru mine nimic nu se compara cu o glazura "adevarata" de amandina. E acea glazura sfaramiciosa care si-a oprit curgerea peste marginile pandispanului patratos in valuri groase si dense de ciocolata. Restul prajiturii nici nu mai e atat de important.
Pentru reteta mea am incercat sa echilibrez putin lucrurile pentru ca am vrut o prajitura delicioasa si glazura pe masura. Nu vei gasi aici reteta pentru glazura de cofetarie, am vrut o glazura care sa completeze prajitura nu sa o eclipseze :)
Iti spun inca de la inceput ca e o reteta care iti va lua ceva timp.





Ai nevoie de o tava de copt mare 30x40 cm si aproximativ 3h, poate chiar mai mult.


Ingrediente 

Blat

6 Oua
170g Zahar
3 linguri Apa
3 linguri Ulei
3 linguri Cacao
8 linguri Faina
1 lingurita Praf de copt
1 varf de sare

Sirop

250-300 ml Apa
6 linguri Zahar
2-4 linguri Rom/ 1 sticluta esenta de rom

Crema

200g Unt la temperatura camerei
100g Ciocolata topita
2 Galbenusuri
100g Zahar pudra

Glazura

100ml Apa
100g Zahar
200g Ciocolata neagra bucatele

Optional

Flori de zahar sau bucatele de ciocolata pentru decor. 

Instructiuni

1. Pre-incalzeste cuptorul la 180 grade. Tapeteaza cu hartie de copt o tava mare, 40x30cm e perfecta. Am ales sa folosesc o tava mare pentru a nu taia pe lungime blatul. Vei vedea la asamblare de ce.

2. Pregatim blatul: cele 6 galbenusuri se freaca cu uleiul iar albusurile se bat cu mixerul cu un varf de sare. Peste albusuri se adauga treptat zaharul si se mixeaza pana sa topeste. Adauga mixul de galbenusuri si ulei. Adauga ingredientele uscate: cacao, faina si praful de copt si amesteca cu o spatula de sus in jos pana se incorporeaza. Toarna compozitia in tava si lasa la copt in cuptor pentru 30 minute sau pana trece testul scobitorii. Cand e gata lasa blatul la racit in tava. 

3. Pentru crema: mixeaza untul moale cu zaharul si adauga pe rand galbenusurile. Adauga ciocolata topita lingura cu lingura exact ca si uleiul la maioneza, eviti astfel sa se taie. Las-o apoi deoparte la temperatura camerei pana vei asambla amandina

4. Pregaeste glazura: pune intr-un ibric apa si zaharul la fiert. Nu e necesar chiar sa fiarba dar zaharul trebuie sa se topeasca. Cand s-a topit ia ibricul de pe foc si adauga ciocolata bucatele mici sau data pe razatoare. Amesteca usor pana devine lucioasa si las-o deoparte sa se raceasca pana asamblezi prajitura.

5. Pentru ca am folosit o tava mare nu am fost nevoita sa tai pe lung blatul in 2. Am taiat pe latime chiar la mijloc. Stropeste din belsug cu jumatate din cantitatea de sirop partea de jos a prajiturii. Lasa sa intre bine siropul in blat, poti chiar sa o lasi pentru 10 minute in frigider invelita in folie alimentara. Dupa ce s-a patruns bine blatul de jos cu sirop intinde bine si uniform crema. Aseaza deasupra a doua parte de blat si insiropeaza cu siropul ramas. Lasa din nou cateva minute sa se patrunda bine, apoi taie prajitura in bucati patratoase cat vrei de mari. Poti incerca sa tai pe lung in 2 jumatati si apoi poti taia bucati la distanta de 4-5 cm. Aseaza bucatile intr-o tava la distanta, nu foarte mare, una fata de cealalta. Vrei doar sa aiba glazura loc sa curga in valuri :)

6. Toarna usor glazura pe fiecare dreptunghi/patrat si da la frigider pentru 1h-2.

Sa ai pofta! :)







Tips:
Poti pregati pandispanul cu o seara inainte pentru a castiga ceva timp.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu