joi, 23 octombrie 2014

Cina rapida

Taietei cu ou si sos cu dovlecel si bulion




Ingrediente pentru taietei

2 oua medii
200g faina
1 varf de sare

Ingrediente sos

2 dovlecei de marime medie
1 ceapa alba
4-5 catei de usturoi
1 cana mare de bulion
1 1/2 cana apa
sare dupa gust
1-2 foi dafin
2 linguri ulei


Timp de preparare: 1h
Optional: parmezan, frunze proaspete de busuioc, ulei de masline aromatizat.

1. Pune faina intr-un bol larg si fa o adancitura in mijlocul ei. Sparge cele 2 oua si amesteca usor cu mana pana incorporezi toata faina. Framanta aluatul pana obtii un aluat ferm, deloc lipicios. Inveleste aluatul in folie alimentara sau o punga de plastic curata si lasa-l in frigider pana pregatesti legumele pentru sos.

2. Taie dovleceii si ceapa cubulete. Pune uleiul intr-o craticioara impreuna cu cubuletele de dovlecel si ceapa si amesteca pana ceapa devine transparenta si dovlecelul incepe sa se moaie. Adauga si usturoiul si mai lasa pe foc 5 minute. Apoi, adauga putina sare, bulionul si apa. Acopera cu capac si lasa la fiert la foc mic. De regula eu adaug doar putina sare la inceput, prefer sa mai adaug la sfarsit daca mai e nevoie. Apa se evapora in timpul fierberii si exista riscul ca mancarea sa fie prea sarata daca o condimentezi pe gustul tau inca d ela inceput.

3. Intre timp poti pregati taieteii. Pune intr-o oala mare 2 litri de apa la fiert cu putina sare si o lingura de ulei. 
Taie aluatul in bucati mai mici si intinde foi cat mai subtiri. Taie taieteii in ce forma doresti: fasii lungi, patratele. Eu am ales de data acesta sa tai fasii lungi si inguste
Daca ai o masina pentru paste, foloseste-o, vei obtine taietei de aceeasi marime si grosime si e mai usor  :) Cand apa fierbe pune taieteii in oala la foc mic.

4. Verifica daca dovlecelul e moale, sosul de rosii ar trebui sa se fi ingrosat, condimenteaza cu sare si piper dupa gust si adauga foile de dafin. Stinge focul si acopera cu capacul pentru 5 minute. 

5. Pentru taietei e nevoie de de aproximativ 10 minute sa fiarba, dar verifica din cand in cand. Ii poti lasa al dente daca ii preferi asa. Strecoara-i de apa si aseaza-i din nou in oala, eu nu ii clatesc in apa rece. Daca vrei ca sosul sa adere bine la taietei iti rrecomand sa faci la fel ;)

6. Prefer sosul pentru paste, si mai ales spaghete, fin, asa ca eu eu il pasirez cu mixerul vertical. Dovlecelul ii da o textura cremoasa. 
Serveste taieteii cu sos si parmezan presarat deasupra. Poti decora cu frunze proaspete de busuiuc si/sau ulei de masline aromatizat.


Pofta sa ai!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu